Friday, 7 November 2014

Bahayakah Kolesterol tinggi ?

Bila cerita bab kolesterol,jangan ingat orang gemuk je ada masalah kolesterol, tapi orang kurus pun ada masalah kolesterol tau. Apapun punca kolesterol tinggi adalah dari pemakanan harian kita. Contohnya ayam,daging, keju dan lain-lain.Semua sedap kan mak pun suke hehe

Kesan Kolesterol di dalam badan

Kandungan kolesterol di dalam makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah lebih rendah berbanding makanan yang berasaskan haiwan. Pengambilan makanan berlemak seperti lemak tepu dan lemak trans merupakan punca utama peningkatan jumlah kolesterol di dalam badan berbanding pengambilan makanan sumber kolesterol ini.

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan. Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan. Plak yang terbentuk mengakibatkan saluran darah menjadi makin sempit dan mengganggu pengaliran darah ke organ penting dalam badan. Ini menyebabkan strok dan jantung berlaku.

Dipetik dari KevinZahri


Pmbentukan plak yang semakin menebal menyebabkan arteri menjadi semakin sempit & mengganggu aliran darah untuk ke organ penting

 Vitamin yang perlu diambil


Omega Guard Shaklee berfungsi untuk menurunkan trigliserid 65% , menurunkan LDL & keseluruhan kolesterol,

Bulan ni promosi Omega, BUY 6 FREE 1 or BUY TWINPACK SET at 5% discount.

Berminat ingin menjana income hebat bersama D&A Group? Hanya rm75 seumur hidup dan sertakan details anda( beserta suami jika dah berkahwin) 

NAMA,IC,NO TEL, ALAMAT TETAP, ALAMAT PENGHANTARAN, NO AKAUN MANA-MANA BANK, EMEL

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya :

ADAH 019-9282618 (SMS,CALL,WHATSAPP)
norsaadah.yusof@yahoo.com
COD : BANDAR BUKIT RAJA,GIANT KLANG SENTRAL


THANKS kerana sudi membaca ^_^