Monday, 11 June 2012

Sembelit masa berpantang?Apakah supplement dpat membantu??


Jika anda dah mengikuti entri saya sebelum ini, pasti anda tahu bahawa saya termasuk di dalam golongan orang-orang yang jarang "membuang air besar". Bukan sembelit! Tapi, memang jarang-jarang sangatlah buat aktiviti yang satu ini. Kalau 3-4 hari tue normal bagi saya. Seminggu pun pernah!

Nampak sangat sistem penghadaman saya kurang normal!

Alhamdulillah, sejak mengamalkan suplemen semulajadi Shaklee, terutama B-Complex (menukarkan makanan & gula kepada tenaga) dan Alfalfa Complex (melawaskan sistem penghadaman, sahabat baik usus & buah pinggang), sistem penghadaman saya sudah kembali normal. Seminggu sekali, ataupun beberapa kali sebulan saya akan amalkan Herb-Lax (untuk detox!).

Apabila disahkan hamil, saya hentikan pengambilan Alfalfa, dan semestinya BIG NO! NO! kepada Herb-Lax. Mulanya, risau juga akan jarang membuang kembali. Namun, Alhamdulillah, masih lagi lawas seperti biasa, dengan pengambilan OsteMatrix (Shaklee Kalsium-Magnesium yang lengkap dengan Vitamin D) yang konsisten setiap malam!

Ramai yang ingat Kalsium hanya untuk gigi dan tulang, segelintir mungkin tahu bahawa kalsium juga ada diperlukan di dalam darah (kekurangan paras blood-calcium waktu haid boleh menyebabkan kemeruduman susu ibu!), dan saya pasti ramai yang tidak tahu bahawa Kalsium-Magnesium yang dilengkap dengan sumber Vitamin D yang baik, turut membantu melawaskan sistem penghadaman!
Jadi, buat ibu-ibu di dalam pantang, saya amat mengesyorkan pengambilan suplemen Kalsium-Magnesium (di Shaklee kita ada OsteMatrix) di dalam senarai vitamin berpantang anda! Bukan sahaja melawaskan, Kalsium juga bantu memberi tenaga kepada si ibu agar sentiasa segar bertenaga, dan seterusnya membantu di dalam penyusuan bayi!

Ini pengalaman peribadi Puan Dayah*, yang kini sedang di dalam pantang anak ketiga nya...

"Saya pun memula tak percaya mcmna oste bantu lawas..lagpun sy mmg xde mslh mmbuang.. salu mmg nature call je..tapi plg takut time dlm pntg..mmg akan smbelit. tapi kli ni rekod terbaik.hari ke 4 dah bjaya mbuang lepas amik oste 4bj mlm sblmnya.. dulu lebih 6 hari seminggu camtu baru membuang..kini sy percaya..hehe"-Pn Dayah.

Saya juga tak sabar untuk merasai penangan OsteMatrix nie selepas kelahiran baby #3 nanti, ke atas sistem penghadaman saya...

Buat pengetahuan, saya pernah tak membuang air besar sehingga hari ke-30 ketika bersalinkan Hannah. Itupun, terima kasih kepada GenkiPapa yang membelikan air fresh orange suam untuk saya minum selepas pulang dari hospital untuk check up baby sebulan. Bukan sembelit, kerana langsung tiada rasa sakit apabila membuang tue. Cumanya, memang langsung tiada rasa (gesaan?) nak membuang. Insya Allah, nanti saya kongsikan di sini ya...




These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



~credit to GenkiMomma



Anda berminat??

Hubungi saya dan dapatkan konsultasi percuma dari saya :
-0199282618(sms/call)
-fanpage : http://www.facebook.com/Healthouse ( jangan lupa like ye!:))


THANKS kerana sudi membaca ^_^